Osnovni principi pravog samopouzdanja

Ne uspoređujmo se sa drugima – umjesto uspoređivanja sa drugima ili uopće uspoređivanja sa bilo kime, pogledajjmo u svoje sjajne životne dionice, kada smo bili ponosni na sebe I svoja dostignuća…

Ne tražimo odobravanje od drugih – oslonimo se na sebe i svoje resurse, prvo probajmo  napraviti sve što možemo sami, naučimo  učiti, budimo aktivni i riješavajmo probleme sami.

Ne odustajmo od svojih želja ako ne moramo – napravimo plan onoga što bismo uistinu željeli postići, dajmo se potpuno u tome, imajmo istinsku posvećenost tom postignuću I postignimo ga!  Odaberimo ono što istinski želimo.

Odustanimo od želja koje ne možemo ostvariti– ako nešto ne ide pitajmo se dva pitanja: Da li je ovo što želim realno (da li to mogu dobiti)? Da li mi je to neophodno da bih bila sretna  i zadovoljna?

Ne poistovećujmo se sa svojim mislima, emocijama, željama, sjećanjima i životnim iskustvom (životnom pričom) – budimo uvijek svjesni  svog postojanja sada i ovdje neoavisno o tome  kako se trenutno osjećamo, jer mi nismo taj trenutni osjećaj. (mentalni sadržaj)

Nikada ne  procjenjujmo sebe na osnovu nijednog kriterija – vrijednujmo i ocjenjujmo samo svoje ponašanje i postupke ništa drugo.

Ne budimo rigidni – budimo fleksibilni i spremni da  mijenjamo svoje ponašanje, navike i shvaćanja u ovisnosti o zahtjevu sredine i ciljevima koje smo si sami postavili.

Ne opirimo se negativnim osjećanjima – prihvatimo negativne osjećaje  kao naučene, djetinjaste i određene ‘mentalne navike’ koje smo sami stvorili  kada  smo bili djeca,  ili kada nismo razmišljali kao odrasla osoba. Svi  naši ego strahovi su zapravo velike  iluzija s toga nemoramo  to uzimati ozbiljnio, pustimo ih da dođu i prođu i ne opirimo im se,  ne analizirajmo ih i ne poistovjećujmo se sa njima.

Ne forsirajmo sebe niti druge ni u kom pogledu – beuzoslovno prihvatimo činjenicu da je svatko tvorac svoj sreće i da svako ima svoj put. Nije naša zadaća  da utječemo  na to. Nemojmo forsirati sebe na nešto što istinski ne želimo.Preuzmimo odgovornost za sve što radimo ali ne okrivljujmo sebe za greške koje smo napravili u prošlosti.