Kako postati sretan?

Buda je došao do spoznaje koju danas nazivamo – četiri univerzalne istine (univerzalne jer vrijede uvijek i svagdje).

Onaj koji ih spozna ali ne na filozofskoj ili logičnoj razini, nego na dubljoj razini, taj ostavlja svu svoju nesretnost za sobom i postaje prosvijetljen ili sretan.

  1. istina jeNesretnost (patnja) je svuda oko nas. Rađamo se plačući, a zatim kako starimo, taj plač postaje sve tiši pa nekako više plačemo u sebi nego na glas. Tijekom života neizbježno moramo osjetiti bol, tugu, gubitak voljene osobe, bolest, starost i na kraju, umiranje.
  2. istina jeUzrok patnje je naše vezanosti za prolazne stvari, a sve što znamo je prolazno. Nešto će trajati dulje, nešto kraće, ali sve će proći. Vežemo se ne samo za osobe ili za stvari, vežemo se za poglede na svijet, za politička i vjerska uvjerenja, za svoje stavove, stavove drugih, za svoje partnere, autoritete….

Onda, kada netko govori ono što je u skladu s našim uvjerenjem, osjećamo se dobro. Ako govori protiv našeg uvjerenja ili drage nam osobe, osjećamo se povrijeđeno. A sve zbog vezanosti.. Da stvar bude gora, ne vežemo se samo za drage nam stvari.

Vežemo se i za loše stvari, za svoje neprijatelje recimo. Za njih se vežemo tako da o njima razmišljamo puno vremena, mada ih ne volimo. U tom razmišljanju stvaramo mržnju. Ta mržnja više pogađa nas nego osobu kojoj je usmjerena. Ta osoba možda uživa negdje dok mi kipimo od mržnje.

Naše vezivanje oduzima nam kontrolu. Kada stvari idu onako kako želimo, vežemo se za taj naš uspjeh, vežemo se i za naš ego koji raste svakom pohvalom iz okoline. Kada sve krene nizbrdo onda patimo i opet smo vezani, a svi znamo kako često stvari krenu nizbrdo.

  1. istina jeprestanak patnje je moguć. Ako je patnja kamen koji nosimo sa sobom onda da bismo se patnje riješili trebamo spustiti kamen. Jednostavno ga trebamo prestati nositi i više nam neće zadavati muku. No, najveći je problem identificirati taj kamen. Sljepilo nam ne dopušta da vidimo kako je sve prolazno i stoga vezanost nema smisla.
  2. istina je – put koji nas oslobađa slijepila (patnje, tuge, nesreće). Ono što nakon toga ostaje je sreća, mir, blagostanje… Taj put je praktičan, razumjeti da sam ja kreator svojeg zadovoljstva sreće. I kad to shvatim, oslobođenje dolazi samo po sebi. Svaki korak je jasan i svaki korak nas vodi sve bliže cilju.

Zadovoljstvo sa sobom je najveće ljudsko postignuće…